Aktiemäklare

Det är inte ovanligt att företag investerar en del av sitt överskottskapital i aktier. Här nedanför kommer vi att ta en titt på några punker som är bra att ha i åttanke när man väljer vilken eller vilka aktiemäklare man vill vara kund hos. Att välja rätt aktiemäklare för den typ av handel man vill ägna sig åt kan vara skillnaden mellan att gå plus eller förlora pengar på sina aktieaffärer, så det är definitivt ett beslut man bör lägga tid och energi på så att det blir rätt.

Hur aktiv vill du vara?

Vill du själv aktivt köpa och sälja aktier via en aktiemäklare, eller vill du använda dig av en aktiemäklare som också fungerar som rådgivare och förvaltare? Svaret på den frågan kommer att minska ned mängden aktiemäklare som är lämpliga för ditt företag.

Om du inte själv vill välja ut enskilda aktieposter att köpa och sälja kan du också överväga att investera företagets pengar i aktiefonder. Då kommer en fondförvaltare att sköta om de dagliga besluten. I vissa fall är detta en bättre och mer kostnadseffektiv lösning jämfört med att betala en aktiemäklare för att investera företagets pengar, men vad som är bäst beror som alltid på omständigheterna i det enskilda fallet.

Tips! Om man är ute efter att slippa vara särskilt aktiv men inte vill lägga mycket pengar på förvaltningskostnader är indexfonder vanligen att bra val, eftersom det går att hitta indexfonder med mycket låga förvaltningskostnader.

Jämför aktiemäklare utifrån den strategi som kommer att tillämpas

Det går inte att säga att en viss aktiemäklare är bättre än alla andra, eftersom det är så många olika faktorer som spelar in, och en aktiemäklare som är optimal i en viss situation kan vara helt fel under andra förhållanden.

Första steget är därför att fundera kring vilken typ av strategi ditt företag ska tillämpa, och sedan välja mäklare utifrån detta.

Exempel:

  • Företag A vill göra lånsiktiga investeringar i svenska börsnoterade aktiebolag. Tanken är att köpa tämligen stora poster några gånger per år och sedan behålla dem länge. För Företag A gör det inte så mycket om det finns en jämförelsevis hög fast avgift på varje aktieköp. Däremot vore det helt fel att välja en aktiemäklare som är anpassad för daytrading och som tar ut en avgift för positioner som hålls öppna över natt. För Företag A är det också bara viktigt hur utbudet av svenska aktier ser ut, och det gör inget om mäklaren har ett dåligt utbud av utländska aktier eller tar ut extra avgifter för handel med utländska aktier.
  • Företag B vill göra en ganska liten månatlig överföring och gradvis bygga upp ett aktiesparande. Företag B vill gärna kunna köpa aktier i flera olika bolag varje månad, så varje enskilt köp kommer att vara litet. Företag B behöver hitta en aktiemäklare där kostnadsprofilen passar för denna typ av köp. Om mäklaren är lämplig för daytrading är ingen som Företag B behöver fundera över, däremot är det viktigt att det inte blir så dyrt att göra några få ganska små köp varje månad att kostnaderna äter upp en betydande del av det kapital Företag B har att investera.
  • Företag C vill ägna sig åt daytrading, och då framförallt tekniken scalping. Det är helt nödvändigt för Företag C att hitta en aktiemäklare som inte bara är lämplig för daytrading utan en som inte heller motverkar tekniken scalping. Fasta courtage som äter upp den lilla vinst som görs på varje enskild transaktion måste undvikas, och det är också nödvändigt med en handelsplattform som är riktigt snabb.
  • Företag D vill inte själva aktivt förvalta sina investeringar, utan vill ha en aktiemäklare som också erbjuder förvaltning. Här blir aktiemäklarens historik och goda prestationer som förvaltare mycket viktigt.

    Ett annat alternativ för Företag D skulle kunna vara att investera i aktiefonder istället för att köpa aktier direkt. Oavsett om man väljer passivt eller aktivt förvaltade fonder lämnar man över skötseln till en fondförvaltare.

Hur vill du hålla kontakt med aktiemmäklaren?

Idag är det absolut vanligast att aktiemäklare ger dig tillgång till en handelsplattform online, men det finns även aktiemäklare som du kan ringa eller skicka meddelanden till för att ge order rörande företagets investeringar. Aktiemäklare som fortfarande tar emot ordrar via telefon brukar generellt sett ha högre fasta courtage, och många kräver att varje transaktion överstiger en viss gräns. De används huvudsakligen av klienter som vill göra lite större och mer långsiktiga investeringar.

Utbud

  • Vill du endast köpa och sälja aktier, eller vill du också kunna göra andra typer av investeringar, till exempel köpa andelar i aktiefonder, räntefonder och hedgefonder? Kanske har du ögonen på några speciella ETF:er?
  • Ett stort utbud är bra, men ett gigantiskt utbud är inte nödvändigtvis bättre än ett stort. Det är viktigare att värdepapper av den typ som passar din strategi är väl representerade än att det totala utbudet är enormt.
  • Ibland är det enklare att börja från andra hållet. Istället för att försöka hitta en aktiemäklare med så stort utbud som möjligt, leta upp aktiemäklare som erbjuder handel med just de aktiebolag, fonder, branscher eller geografiska områden som är dina favoriter och jämför dem.

Courtage och spread

Köpcourtage och säljcourtage betalar man när man köper respetive säljer aktier och andra värdepapper via en mäklare. Courtage kan vara fast (t ex 100 kronor per transaktion) eller rörligt och baserat på värdet av transaktionen. Många aktiemäklare använder sig av en kombinationsmodell, där courtaget är rörligt, men man alltid betalar ett visst minimi-courtage oavsett hur liten transaktionen är. Det kan till exempel vara så att du alltid betalar minst 9 kronor per köp eller försäljning, oavsett hur liten ordern är.

Courtage är en faktor som aktiemäklare använder sig av för att konkurrera med varandra, och det finns numera aktiemäklare som riktat in sig på småhandlare och småsparare genom att erbjuda riktigt låga courtage. Att ditt företag inte har några jättebelopp att investera i aktier är alltså inte något som bör avhålla dig från att börja med aktiesparande, för det går att investera även små belopp utan att de äts upp av courtaget.

Viktigt: Som nämnts ovan är det viktigt att du jämför priser baserat på den typ av handel du vill ägna dig åt. Det kan till exempel vara så att courtagen är högre för handel på börser utanför Sverige eller utanför EU.

Glöm inte bort kringavgifterna

Det är lätt att stirra sig blind på courtaget, och glömma bort att ta samtliga kostnader i betaktande. Här är några exempel på kostnader som kan tillkomma:

  • Spread
  • Insättnings- och uttagsavgifter
  • Fast månads- eller årsavgift
  • Avgift för administration av aktieutdelning

Plattformen

Den absolut vanligaste metoden för aktiehandel är numera att man loggar in på en handelsplattform på internet och gör sina transaktioner där. Om du väljer en sådan lösning är det viktigt att du väljer en aktiemäklare som ger dig tillgång till en bra plattform som du gillar att använda.

Vissa aktiemäklare låter dig prova på plattformen gratis så att du kan se om du gillar den innan du gör någon första insättning. Det finns till och med aktiemäklare som ger dig ett låtsaskonto med låtsaspengar, så att du kan ”köpa och sälja” aktier på plattformen och känna på hur allt fungerar innan du fattar ditt beslut.

Juridik

För att inte hamna i ett krångligt läge rent juridiskt är det många svenska företag som väljer en aktiemäklare som är baserad i Sverige eller åtminstone inom EU, och har erforderlig licens/tillstånd för den marknaden. Om någonting går fel kan det bli knepigt att reda ut när ett företag baserat i Sverige använder sig av en aktiemäklare baserad i Belize som har fått sin aktiemäklarlicens från myndigheterna i Seychellerna. Vilket regelverk ska tillämpas och vart vänder man sig för att få sin tvist utredd?

För att kunna tillmötesgå sina klienter och skapa en tydligare juridisk situaiton är det idag vanligt att stora internationella aktiemäklare öppnar ett dotterbolag inom EU, till exempel i Malta eller Irland, och även skaffar licens/tillstånd därifrån. Då kan de erbjuda sina tjänster till klienter inom EU utan krångel, och förbinder sig att följa både licensgivarens nationella lag och det regelverk som gäller för hela EU.

Kundtjänsten

Hur aktiemäklarens kundtjänst fungerar är en sån där punkt som känns helt oviktig tills något händer och det plötsligt blir jätteviktigt.

  • Hur föredrar du att kontakta kundtjänsten, och erbjuds den möjligheten? De vanligaste lösningarna är livechatt, telelfon och e-post. Om livechatt erbjuds, kontrollera om den går att nå även om du har problem med att logga in till plattformen.
  • När är kundtjänsten bemannad, och är det på tider då du är troligt att behöva kontakta dem? Om du huvudsakligen handlar sent på kvällen kan du inte få hjälp med aktua problem om kundtjänsten håller kontorstider.
  • Om du vill ha telefonsupport, finns det något svenskt telefonnummer att ringa, eller måste du ringa ett potentiellt dyrt utlandssamtal? Kanske finns det ett internationellt gratisnummer att använda eller uppringningsservice?
  • Kan du få hjälp på svenska eller något annat språk du är bekväm med att använda?

Företag kan inte äga ett ISK

Ett företag kan inte äga ett ISK, så när ett företag ska investera i aktier kan man strunta i huruvida akteimäklaren erbjuder handel i ISK eller ej.

ISK står för investeringssparkonto och är en sparform som bara är tillgänglig för fysiska personer. Ett ISK beskattas enligt särskilda regler. Om du vill ha något som påminner en del om ISK, men för företag, ta en titt på möjligheten att använda en kapitalförsäkring som ”skal” för ditt företags investeringar. Även om heter heter kapitalförsäkring så är det inte någon renodlad försäkring utan framförallt en sparform där man man investerar i värdepapper och beskattas enligt särskilda regler.